Meniu

ImageNutriŢie

O dietă variată şi echilibrată este recomandată oricărei categori de persoane, dar în cazul vârstnicilor aceasta poate face diferenţa între, o viaţă marcată de boală şi suferintele specifice uzurii organismului sau o trecere naturală, către o perioadă în care mecanismele care guvernează sănătatea şi ritmurile biologice, cunosc o schimbare previzibilă, dar nu şi dureroasă.


Pentru aceasta dieta adresată vârstnicilor, este orientată în creşterea cantităţii de proteine din alimentaţie, cu scăderea concomitentă a hidrocarbonatelor şi a grăsimilor.


Se admite astăzi că îmbătrânirea este favorizată, atât de excesul alimentar, cât şi de sub alimentaţie. De aceea regimul profilactic stabilit este bazat pe criteriile de mai sus.

 

În alcătuirea regimurilor se are în vedere

1. aportul caloric

2. echilibrarea aportului de proteine, lipide şi glucide ţinând seama de compoziţia diferitelor alimente şi de proporţiile menţionate mai sus

3. aportul de fibre, minerale, oligoelemente şi vitamine

4. existenţa sau nonexistenţa necesităţii unor restricţii (în regimurile speciale)

5. distribuţia meselor în cursul zilei

6. organizarea acestor mese (prezentare, ambianţă, accesibilitate socială, etc)

7. să fie accesibile economic