Casa de tip familial rezidential

pentru copii Lukas

Casa de tip familial rezidential pentru copii „Lukas” are o capacitate de 16 locuri, în care asistarea copiilor este asigurata, în principal, de o familie (sot-sotie) si personal suplimentar (educatori, personal de serviciu).

Climatul de familie este realizat de satisfacerea "trebuintelor obligatii" (economice, de confort, de siguranta si stabilitate) si a "trebuintelor aspiratii"(de armonie si unitate a cuplului, de instruire, de comunicare, de relatii sociale si de consideratie).

Plecând de la premisa ca personalitatea copilului se construieste sub influentele primordiale si adânc penetrante ale familiei, unde cuplul mama-tata reprezinta mediatia fundamentala, celula de referinta simbolica pentru toti copiii din lume, proiectul a urmarit redarea functiei originale, aceea de a forma triangularitatea. Aceasta relatie triunghiulara se poate stabili si în absenta parintilor biologici. S-a urmarit astfel ca parintii sociali, precum si personalul de îngrijire din institutie sa preia sarcina ce ar reveni parintilor naturali. Adultii din institutie devin, cel putin partial si temporar figuri parentale.

Se doreste ca prin efectul acestui climat familial care este un mediu afectiv si protector, copilul sa învete sa se construiasca pe sine, sa se situeze în raport cu ceilalti, efectuând fara pericol primele sale experiente sociale si sentimentale.

Prin reunirea inter-generatiilor în acelasi areal, formularea scopurilor se refera înainte de toate la îmbogatirea vietii cotidiene a caminului si la posibilitatea copiilor de a câstiga experienta în legatura cu vârstnicii, care sa le largeasca orizontul cunoasterii iar prin aceasta sa-si dezvolte un repertoar mai extins.

În afara de aceasta copiii au ocazia sa dobândeasca cunostinte despre istorie prin viu grai transmitându-li-se si cunostinte despre mostenirea culturala, dar si sa cunoasca oameni care au timp sa întreprinda ceva în comun cu ei.

Copiii afla ca batrânetea apartine vietii si ca ea este ceva cu totul normal, pot întâlni în imediata lor apropiere o "bunica", un "bunic". Pot sa-si dezvolte capacitatea de întelegere pentru particularitatile oamenilor vârstnici si sa-si dezvolte si o comportare sociala, capacitatea de a tine cont de altii, de a sari în ajutor, de a fi politicos, sa aiba constiinta raspunderii, empatie si solidaritate.